кишечные инфекции, растет заболеваемость, кампилобактериозВпродовж останніх років спостерігається зростання кількості гострих кишкових захворювань як в Україні, так і у Львівській області. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.

У структурі цих хвороб на кампілобактеріоз припадає 15-20%, що говорить про його поширеність та епідеміологічну значимість. Це гостра кишкова інфекція, збудниками якої є кампілобактери. Частіше ця інфекція діагностується у дітей-дошкільнят. Пік захворюваності кампілобактеріозом припадає на літньо-осінні місяці, з червня по вересень. Основним джерелом зараження людини є сільськогосподарські тварини і птахи, а провідним шляхом передачі збудників - аліментарний шлях, який реалізується при вживанні забруднених м`ясних продуктів, молока, води. Рідше можливе проникнення мікроорганізмів через пошкоджену шкіру, наприклад, при укусах інфікованих тварин.

Медики закликають при появі симптомів не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря.

Довідка SQ. Інкубаційний період триває від кількох годин до 10 днів. Початок кампілобактеріозу гострий – підвищення температури тіла до 38-39°С, пітливість, головний біль. Одночасно або через кілька годин приєднується діарея з частотою стільця до 5-10 раз на добу. Екскременти мають водянистий характер, нерідко містять домішки жовчі, слизу і крові. Нудота і блювання не є обов`язковим симптомом кампілобактеріозу і зустрічається лише у чверті хворих. Найбільш постійною ознакою є переймоподібні болі в животі.


В последние годы наблюдается рост числа острых кишечных заболеваний как в Украине, так и в Львовской области. Об этом сообщает Львовский областной лабораторный центр МОЗ Украины.

В структуре кишечных болезней 15-20% занимает кампилобактериоз, что говорит о его распространенности и эпидемиологической значимости. Это острая кишечная инфекция, возбудителями которой являются кампилобактеры. Чаще эта инфекция диагностируется у детей-дошкольников. Пик заболеваемости приходится на летне-осенние месяцы, с июня по сентябрь. Основным источником заражения человека являются сельскохозяйственные животные и птицы, а ведущим путем передачи возбудителей - алиментарный путь, который реализуется при употреблении загрязненных мясных продуктов, молока, воды. Реже возможно проникновение микроорганизмов через поврежденную кожу, например, при укусах инфицированных животных.

Медики призывают при возникновении симптомов не заниматься самолечением, а обратиться к врачу.

Справка SQ. Инкубационный период длится от нескольких часов до 10 дней. Начало кампилобактериоза острое - повышение температуры тела до 38-39 ° С, потливость, головная боль. Одновременно или через несколько часов присоединяется диарея с частотой стула до 5-10 раз в сутки. Экскременты имеют водянистый характер, нередко содержат примеси желчи, слизи и крови. Тошнота и рвота не является обязательным симптомом кампилобактериоза и встречается лишь у четверти больных. Наиболее постоянным признаком является схваткообразные боли в животе.