трамп, цитаты

У це не вірили соціологи, політологи, букмекери і взагалі, здається, ніхто, крім нього самого. Але це сталося. Дональд Трамп обраний 45-м президентом США.

Що це означатиме для України, припустити неможливо, тому що, на відміну від Хілларі Клінтон, Трамп непередбачуваний, різкий і дуже емоційний.

Нижче ми зібрали найяскравіші цитати майбутнього президента Сполучених Штатів для того, щоб читач сам спробував спрогнозувати, куди буде рухатися США, весь світ і, звичайно, Україна.

Про Україну

"Візьміть ту ж Україну: ми єдині, хто завжди бореться за Україну. Я ніколи не чув, щоб інші держави згадувалися в зв'язку з цим, а ми весь час ведемо боротьбу. Ми говоримо про Україну: йдіть звідси, робіть це, робіть те. Але ж Україна знаходиться дуже далеко від нас. Чому ж сусідні країни, що оточують Україну, не включаться в цю боротьбу або хоча б не почнуть протестувати? Я нічого ні від кого ніколи не чую, крім Сполучених Штатів".

"Україна - країна, яка хвилює нас куди менше, ніж інших членів НАТО, але саме ми тягнемо все це на собі".

"Мені не подобається те, що відбувається в Україні. Але Європу ця проблема зачіпає більше, ніж нас. І вона повинна взяти на себе провідну роль".

"Я дуже переживаю за Україну - за регіон і те, що там діється. Я думаю, що люди з різних куточків світу мали б допомогти їй. Я не думаю, що Україна користується належною повагою. Вона цього заслуговує і довго це доводила… Я не думаю, що ви отримуєте належну підтримку".

"Однією з речей, яка мене дратувала, була Україна. Але тепер я повністю за Україну, у мене є друзі, які живуть в Україні. Але коли українська проблема з'явилася, а Росія стала більше вступати в конфронтацію з нами, не схоже, щоб хтось цим займався, крім нас. А ми - ті, на кого події в Україні вплинули найменше, тому що ми далеко. І навіть сусіди України, здається, не говорять про це. Подивіться на Німеччину, подивіться на інші країни. Здається, вони зовсім не залучені у вирішення проблеми. І я здивувався, чому країни, які межують з Україною або розташовані недалеко, нічого не роблять?"

Про визнання Криму частиною Росії

"Я подумаю над цим".

Про Путіна, Крим, Україну і Третю світову війну

"Ви хочете туди повернутися? (Малось на увазі введення військ США до Криму, щоб повернути його Україні - SQ). Ви хочете почати Третю світову війну, щоб повернути його?"

"Він провів Олімпійські ігри, а вже через день взявся за Україну. Лише через день. Дуже розумно. Він не хотів цього робити під час Олімпіади. Бум, через день все почалося, коли наші атлети вже поїхали, ми все гупали додому. Знаєте , коли він зайшов і захопив Крим, він вирвав серце і душу, тому що там були всі гроші. Це було несподівано. Мені про це раніше говорили, що всі доходи надходили саме з цього регіону. Оскільки це було головне джерело багатства, інша частина України зазнає невдачі, це станеться дуже скоро. Якщо ви подивитеся, що вони там в Україні роблять, то зрозумієте, що це лише питання часу ".

Про вступ України в НАТО

"Мені все одно. Якщо Україна вступить в НАТО - прекрасно. Якщо ні - теж добре".

Про взаємовідносини Росії і країн Європи

"За фактом їм (країнам Європи - SQ) потрібен російський газ, російська нафта та інші речі, тому вони просто тримають роти на замку".

Про Brexit, міграційну кризу і розпад Євросоюзу

"Люди висловили свою думку. Я думаю, ЄС розпадеться".

"Я дійсно вважаю, що ймовірність розпаду ЄС не виникла б без міграційного кризи... Люди ситі по горло, тут і в інших країнах. Ось побачите: інші країни візьмуть приклад Великобританії".

Про НАТО

"Я думаю, що НАТО застаріло. НАТО було створено, коли ще був Радянський Союз, який очевидно був більше, набагато більше, ніж сучасна Росія. Я не кажу, що Росія не становить загрозу. Але у нас є інші загрози".

"Перед нами стоїть загроза тероризму, а в НАТО тероризм не обговорюється, ця організація не призначена для боротьби з тероризмом. У НАТО не входять держави, потрібні для того, щоб боротися з тероризмом. А ще я наполягаю на тому, що ми перш за все покриваємо непропорційно високу частку витрат НАТО. Ми витрачаємо більше всіх, ми платимо левову частку - нерівнозначно по відношенню до інших країн".

Про Мексику

"До нас приїжджає не найкраща частина мексиканців. Сюди приїжджають люди з купою проблем, які доводиться вирішувати нам. Це наркотики, кримінал. Серед них багато гвалтівників. І це стосується не тільки Мексики. Такі ж мігранти до нас приїжджають з Південної і Центральної Америки , а також з Близького Сходу. Я закликаю повністю закрити в'їзд в США для мусульман, принаймні, поки ми не розберемося, що там відбувається".

"У нас торговий дефіцит з Мексикою в 58 мільярдів доларів щороку. Стіна буде коштувати 10 мільярдів доларів. І ви говорите мені, що я не зможу її побудувати?"

Про Барака Обаму

"Його робота на президентському посту огидна. Подивіться наші бюджети, наші витрати. Ми не можемо впоратися з "Ісламською державою". Реформа охорони здоров'я Обами просто жахлива. З цим пора зав'язувати".

"Що стосується лідерства, Путін заслуговує "п'ятірки", а наш президент не справляється".

"Частина проблем полягає в тому, що Путін не поважає нашого президента".

Про президентство

"Насамперед заявляю, що, якщо мене оберуть президентом, я відмовлюся від зарплати, ясно?"

Про життя

"До тих пір, поки у вас є здатність мислити, - мислите масштабно!"

"Ніколи не беріть відпустку. Навіщо вона вам? Якщо робота не приносить задоволення - значить, ви працюєте не там, де потрібно. А я, навіть граючи в гольф, продовжую робити бізнес".

"Найбільший успіх приходить тоді, коли пливеш проти течії".

"При купівлі будь-якого товару або послуги не соромтеся торгуватися, домагаючись для себе більш вигідних умов. Гордість, яка заважає економити власні гроші, я вважаю величезною дурницею".

"Ми тільки здаємося собі цивілізованими. Насправді світ жорстокий, а люди безжальні. Вони можуть вам посміхатися, але за посмішками ховається бажання вас прикінчити. Хижаки в джунглях вбивають заради прожитку - і тільки люди вбивають заради забави. Навіть друзі раді нанести удар в спину: їм потрібна ваша робота, ваш будинок, ваші гроші, ваша дружина - і ваша собака.

Вороги і того гірше! Ви повинні вміти захищатися. Мій девіз: "Наймай кращих - і не довіряй їм ні в чому".

"Я можу встати посеред П'ятої Авеню і стріляти в людей, і я не втрачу прихильників".