Правоохоронці  застерігають: купівля та підробка документів вакцинації проти коронавірусної хвороби є кримінальними правопорушеннями

В Україні стрімко зростає рівень захворюваності та смертності від COVID-19. Альтернативи вакцинації та карантинним обмеженням на сьогодні не існує, проте знаходяться ті, хто купує або підробляє сертифікати про вакцинацію.

Так, від початку цього року дізнавачі поліції Львівщини відкрили 61, а слідчі -  33 кримінальні провадження за фактами підробки сертифікатів про вакцинацію, зокрема, за ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України та ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Лише протягом цього тижня правоохоронці  виявили три такі факти. 19 жовтня на пункті пропуску «Грушів – Будомєж» під час перетину державного кордону між Україною та Республікою Польща двоє львів’ян  - 46-річний чоловік та 50-річна жінка – пред’явили міжнародні свідоцтва про вакцинацію від коронавірусної хвороби з ознаками підробки.

Наступного дня, 20 жовтня, у пункті пропуску «Рава-Руська -  Гребенне»  під час перетину державного кордону 26-річний мешканець Стрийського району пред’явив підроблений сертифікат про вакцинацію, а 21 жовтня у цьому ж пункті пропуску державний кордон намагалися перетнути дві мешканки Херсонської області віком  45 та 49 років з сертифікатами з ознаками підробки.

За усіма фактами дізнавачі Яворівського районного відділу поліції та відділення поліції №2 Львівського районного управління поліції №1 відкрили кримінальні провадження за  ч.4 ст.358 (Використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкцією статті, - обмеження волі на строк до двох років.

Досудові розслідування тривають. Правоохоронці встановлюють осіб, причетних до підробки сертифікатів.

Поліцейські Львівщини застерігають громадян: не купуйте підроблені сертифікати про вакцинацію. А також нагадують, що за підробку та використання підроблених документів передбачена кримінальна відповідальність.

Якщо вам відомі факти підроблення сертифікатів про вакцинацію, звертайтеся за номером 102 або на гарячу лінію кіберполіції 0 800 505 170.

Будьте відповідальними! Бережіть своє життя та здоров'я!