На онлайн-аукціон виставили картину, вкрадену у Львові понад 50 років тому. Про це повідомляє ZAXID.NET.

З Львівського історичного музею в 1960 році був вкрадений портрет Розанди Лупул-Хмельницької. 11 вересня анонімний покупець під ніком «tudasuda156» виставив картину на продаж на найбільшому українському онлайн-аукціоні для колекціонерів Violity. «Tudasuda156» назвав свій лот «Знахідка з горища» і встановив стартову ціну на рівні 1 грн. При цьому на фото картини видно інвентарні номери Львівського історичного музею. Вартість роботи зросла вже до понад 26 тис. грн.

Львівські музейники підтвердили справжність картини. 

На картині зображена Розанда Лупул-Хмельницька - дружина Тимофія, сина Богдана Хмельницького.

15 вересня, автор лота визнав свою помилку. «Шановні люди. Вже зрозуміло, що картина становить частину нашої історії. Будь ласка, не робіть [нові] ставки, картину здам належним людям», - написав він.

«З тих фотографій, які є в інтернеті, ми можемо стверджувати, що це річ, яка вкрадена з музею. Крім цього портрета, в 1960 році з музею було викрадено ще один - це був диптих, портрети Розанди і Тимоша. Зараз на аукціоні виставлена Розанда, але якщо уважно розглянути фотографії з аукціону, то можна помітити шмат іншоъ рами, яка, ймовірно, є другою вкраденою картиною - портретом Тимоша. Напевно, продавець дуже погано орыэнтується в художній цінності творів, тому, напевно, не зрозумів, що це музейні твори. Автор обох цих картин, на жаль, невідомий», - розповіла головний зберігач Львівського історичного музею Світлана Хавалко. Адміністрація Львівського історичного музею вже звернулася до Міністерства культури, СБУ та Національної поліції.


На онлайн-аукцион выставили картину, украденную во Львове более 50 лет назад. Об этом сообщает ZAXID.NET.

Из Львовского исторического музея в 1960 году был украден портрет Розанды Лупул-Хмельницкой. 11 сентября анонимный покупатель под ником «tudasuda156» выставил картину на продажу на крупнейшем украинском онлайн-аукционе для коллекционеров Violity. «tudasuda156» назвал свой лот «Находка с чердака» и установил стартовую цену на уровне 1 грн. При этом на фото картины видно инвентарные номера Львовского исторического музея. Стоимость работы выросла уже до более 26 тыс. грн.

Львовские музейщики подтвердили подлинность картины.

На картине изображена Розанда Лупул-Хмельницкая - жена Тимофея, сына Богдана Хмельницкого.

15 сентября, автор лота признал свою ошибку.

«Уважаемые люди. Уже понятно, что картина составляет часть нашей истории. Пожалуйста, не делайте [новые] ставки, картину сдам должным людям», - написал он.

«С тех фотографий, которые есть в интернете, мы можем утверждать, что это вещь, которая украдена из музея. Кроме этого портрета, в 1960 году из музея был похищен еще один - это был диптих, портреты Розанды и Тимоша. Сейчас на аукционе выставлена Розанда, но если внимательно рассмотреть фотографии с аукциона, то можно заметить кусок другой рамы, которая, вероятно, является второй украденной картиной - портретом Тимоша. Наверное, продавец очень плохо разбирается в художественной ценности произведений, поэтому, наверное, не понял, что это музейные произведения. Автор обоих этих картин, к сожалению, неизвестен», - сказала главный хранитель Львовского исторического музея Светлана Хавалко.

Администрация Львовского исторического музея уже обратилась в Министерство культуры, СБУ и Национальной полиции.

На онлайн-аукціон виставили вкрадену картину. Про це повідомляє ZAXID.NET. З Львівського історичного музею в 1960 році був вкрадений портрет Розанди Лупул-Хмельницької. 11 вересня анонімний покупець під ніком «tudasuda156» виставив картину на продаж на найбільшому українському онлайн-аукціоні для колекціонерів Violity. Львівські музейники підтвердили справжність картини. «Tudasuda156» назвав свій лот «Знахідка з горища» і встановив стартову ціну на рівні 1 грн. При цьому на фото картини видно інвентарні номери Львівського історичного музею. Вартість роботи зросла вже до понад 26 тис. грн. На картині зображена Розанда Лупул-Хмельницька - дружина Тимофія, сина Богдана Хмельницького. 15 вересня, автор лота визнав свою помилку. «Шановні люди. Вже зрозуміло, що картина становить частину нашої історії. Будь ласка, не робіть [нові] ставки, картину здам належним людям», - написав він. «З тих фотографій, які є в інтернеті, ми можемо стверджувати, що це річ, яка вкрадена з музею. Крім цього портрета, в 1960 році з музею було викрадено ще один - це був диптих, портрети Розанди і Тимоша. Зараз на аукціоні виставлена Розанда, але якщо уважно розглянути фотографії з аукціону, то можна помітити шмат іншоъ рами, яка, ймовірно, є другою вкраденою картиною - портретом Тимоша. Напевно, продавець дуже погано орыэнтується в художній цінності творів, тому, напевно, не зрозумів, що це музейні твори. Автор обох цих картин, на жаль, невідомий», - розповіла головний зберігач Львівського історичного музею Світлана Хавалко. Адміністрація Львівського історичного музею вже звернулася до Міністерства культури, СБУ та Національної поліції.