Теплообмінники - це пристрої, призначені для підтримки теплообмінних процесів між середовищами з різними температурами. Застосовуються теплообмінні установки в різних промислових галузях, починаючи з підприємств громадського харчування і закінчуючи металургійної та нафтопереробної промисловістю. Щоб ознайомитися з асортиментом промислових теплообмінників і вибрати відповідне пристрій, рекомендуємо пройти за цим посиланням: https://ankort.com/ua/vidy-teploobmennikov-i-ih-podbor/.

Принцип дії

Всі сучасні теплообмінники працюють по одному з двох принципів дії:

  • Рекуперація - в пристроях, заснованих на цьому принципі дії, різнотемпературні середовища розділені перегородкою. Відбір тепла виконується розділової стінкою.
  • Регенерація - в пристроях, що працюють за цим принципом, різнотемпературні середовища по черзі контактують з поверхнею, яка відбирає тепло.

Актуальні різновиди

Серед актуальних конструкцій теплообмінників відзначимо наступні модифікації:

  • Пластинчасті - конструкція складається з набору металевих пластин, встановлених на трубах, по яких проходять середовища з різною температурою. Відбір тепла здійснюється пластинами. Для більшої ефективності, пластини виконуються хвилястими і ізолюються одна від одної гумовими прокладками. Перевага пристроїв такого типу - високий ККД і простота обслуговування.
  • Пластинчато-ребристі - це більш технологічне виконання пластинчастого теплообмінника. Для підвищення ефективності роботи між пластинами передбачені алюмінієві ребра Така особливість, з одного боку, дозволяє збільшити міцність конструкції, а з іншого боку, дозволяє підвищити ефективність відбору тепла.
  • Спіральні - ці теплообмінники являють собою розділову перегородку - керн, поверх якого намотана спіраль, що відповідає за відбір тепла. Вибір спіральних теплообмінників кращий для охолодження і нагрівання рідин підвищеної в'язкості. Щоб придбати ці пристрої в Україні, введіть у пошуковик браузера словосполучення «теплообмінні апарати».
  • Кожухотрубні - такі теплообмінники конструктивно представляють зв'язки труб, закріплені всередині герметичного кожуха. За різними трубах циркулюють середовища з різними температурами. Для відбору тепла всередині кожуха між трубками встановлюються перегородки, виготовлені з сплавав з високими показниками теплопровідності.

Детальніше ознайомитися з конструктивними особливостями перерахованих теплообмінників можна на сайті постачальника цього обладнання: https://ankort.com/ua/. Тут же можна замовити установки з відповідними параметрами.