Кожному гітаристу, аматору або професіоналу, котрий має акустичну гітару, завжди доводиться вирішувати проблему підбору струн для свого улюбленого інструмента. Вибір не простий, сучасні струни для акустичних гітар являють собою досить великий і вкрай різноманітний клас виробів. Причому число моделей і нових матеріалів, що використовуються для створення струн, постійно збільшується.

Правила вибору

Одне з головних правил, добре відомих знавцям – корпус акустичної гітари не призначений для навантажень, пов'язаних з натягуванням металевих струн. Хоча багато гітаристів їх і використовують, але в цьому варіанті термін користування інструменту помітно скорочується. Оптимальним варіантом вибору завжди є струни з синтетичних волокон, найчастіше – одним з різновидів нейлону. Цей матеріал:

  • досить довговічний;
  • не вбирає вологу;
  • не чутливий до температурних перепадів.

Він досить швидко стабілізується на інструменті, після розтягування до технічно можливої межі. Загальних закономірностей у вирішенні даної проблеми немає, струни завжди підбираються не «взагалі», а для кожного конкретного інструменту.

Різновиди струн

Сьогодні для класичних акустичних гітар пропонуються такі типи струн:

  • з обмоткою і без;
  • посріблені;
  • бронзові;
  • мідні;
  • нейлонові.

Розумним кроком буде вибір струн з одним з варіантів захисного покриття, вони мають помітно довший термін використання ніж звичайні. Крім того, їх звучання є помітно більш насиченим.

Важливою характеристикою є жорсткість струн. Найбільш практичними вважають вироби середньої жорсткості («medium»), особливо для новачків. Професіонали з досвідом більш вільні у виборі. Багато що в даному випадку залежить від уподобань і фізичних можливостей гітариста.

Де купувати струни?

Найбагатший вибір струн для акустичної гітари серед українських торгових підприємств пропонують покупцям львівські онлайн-магазини музичних інструментів і аксесуарів «Трембіта» і «Орфей». Тут же користувачі можуть знайти і найбільш вигідні ціни на всі музичні товари та аксесуари. Менеджери магазинів завжди прийдуть на допомогу у виборі конкретних зразків струн і розкажуть про правила догляду за ними.