Комфортний ортопедичний матрац – це не лише комфортний сон вночі, а й гарне самопочуття, натхнення й працездатність удень, а також краса і здоров’я. Вибір матраца – індивідуальний, тому передусім слід дослухатися до власного тіла.

5 етапів вибору матраца

1 – розмір

Перед тим, як іти в магазин, слід обов’язково поміряти габарити ліжка – довжину і ширину. Матрац мусить відповідати їм.

2 – вага

Звісно, ваша вага, а не матраца. Дізнайтесь свою вагу, точно чи приблизно, а також вагу вашого партнера, якщо матрац двомісний. Показник максимальної ваги важчого партнера дасть вам змогу орієнтуватися в тому, чи гарантовано він вас витримуватиме. Завжди краще дати невеличкий запас.

3 – жорсткість

Людям, які важать багато, рекомендується обирати жорсткі матраци, тим, які важать мало – м’якіші. Оптимальний варіант для пари – матрац середньої жорсткості, але якщо є значна різниця у вазі партнерів, краще обирати спеціальні двосторонні моделі або, на крайній випадок, взяти два матраци.

Підліткам краще обирати більш жорсткі або середньо-жорсткі моделі, немовлятам – середні, літнім людям – м’які.

4 – основа матраца

На сьогодні існує 3 основні типи основ для матраца:

  • пружинні блоки «Боннель»: пружини в такому блоці з’єднані одна з одною. Такі моделі добре нам знайомі ще з дитинства, вони дуже прості й недорогі. Але такий матрац не може бути ортопедичним, адже не розподіляє масу тіла і не утримує хребет у рівному положенні;
  • незалежний блок пружин. Їх є багато різновидів, але головне, що такі пружини не поєднані між собою. Тобто, кожна пружина перебуває в окремому чохлі, й такі чохли з’єднані між собою. Це дає змогу розподілити масу тіла по поверхні. Пружини підтримують тіло таким чином, що більше прогинаються у важчих точках (стегна, голова, плечі), і менше – в легших (кінцівки, живіт). Хребет утримується у природному положенні;
  • безпружинна основа. Найчастіше це натуральний перфорований латекс. Він легко приймає форму тіла і підлаштовується під його форми, адже дуже еластичний. Так само, забезпечує рівномірний розподіл маси та підтримує хребет у природному його стані.

Що обрати – латекс чи пружинний блок – питання індивідуальне, комусь більше подобається перше, комусь – друге. В даному випадку краще лягти на матрац ще в магазині та прислухатися до власних відчуттів.

5 – наповнювач

Кожна фірма намагається розробити свою структуру наповнення матраца і навіть свої матеріали, тому описати всі на сьогодні дуже складно. Уважно читайте характеристики кожного наповнювача обраної моделі, а також переконайтеся в екологічності обраного вами продукту за допомогою сертифікацій якості.