Не секрет, що рішення компанії Samsung залишити всупереч нинішній мобільного моді стандартний "міні-джек" для навушників у флагманського S9 багато хто з Galaxy-юзерів зустрів з полегшенням.

Втім, це зовсім не означає, що апарат такого рівня не може працювати з Bluetooth-колонками і навушниками.

Може, й до того ж не гірше за своїх найближчих конкурентів. А здебільшого за якістю передачі аудіосигналу на зовнішні пристрої навіть перевершує багатьох "флагманів". І не в останню чергу завдяки цілій колекції кодеків, що ними Samsung комплектує всі Galaxy S9.

Чтобы Galaxy S9 с Bluetooth-колонкой или наушниками звучал лучше

Окрім нових кодеків Android цей смартфон підтримує також SBC, AAC, aptX, Samsung HD та LDAC. З них SBC увімкнений автоматом, та переключиться на будь-який інший з перерахованих кодеків у S9 зовсім не складно. І зараз ми розповімо, як це зробити, плюс, трохи про те, який кодек і для чого краще підходить. Отже:

как переключити кодек в Galaxy S9:

  • активуємо режим розробника в смартфоні ("Настройки" -> "Сведения о телефоне" -> "Сведения о ПО" -> 7 разів підряд тапнути по строчці "Номер сборки", пока не з'явиться табличка "Вы стали разработчиком");
  • повертаємося у "Настройки" и переходимо до розділу "Параметры разработчика";
  • тапаємо "Аудиокодек для Bluetooth".

S9 відкриє весь список доступних кодеків, з якого вибрати можна будь-який. На цьому етапі у не дуже досвідченого мобільного меломана напевно виникнне запитання,..

підтримку якого кодека і коли потірбно вмикати у Galaxy S9

Про це ми теж зараз коротко розповімо. Та спочатку нагадаємо, що Bluetooth-навушники і колонки здебільшого підтримують лише певні кодеки. Тому перш ніж підключати до S9 нові бездотові навушники чи мобільний спікер, варто заглянути в специфікацію девайса та перевірити, які з аудіокодеків він підтримує. Варіантів, ймовірніше, буде не багато. І з них нам наразі потрібні:

  • SBC - перший, обов'язковий і універсальний кодек, що його підтримують усі без винятку Bluetooth-пристрої. SBC забезпечує хоч і невисокий за сучасними мірками (всього від 192 до 328 кбіт/с), та стабільний рівень якості аудіосигналу, котрого цілком вистачає на нормальне відтворення треків у форматі MP3.
  • AAC - це фірмовий Apple-івський кодек, котрий тим не менш, широко використовується також сервісом YouTube і популярними онлайн-сервісами потокового аудіо. На момент створення AAC мав "випередити" за якістю тільки формат MP3 при порівняно меншому бітрейту (бл. 25о кбіт/с) і, що найголовніше, меншій "вазі" файлів. Десь так, власне, воно й є.
  • atpX - розроблений компанією Qualcomm (між іншим, ще до впровадження Bluetooth у масове користування). atpX c збітрейтом до 352 кбіт/с ніби і не набагато крутіший, ніж SBC, однак за рівнем якості звуку дуже близький до повноцінного CD-аудіо. До того ж у версії aptX Low Latency також мінімізує затримку звуку, що дуже помітно в іграх і під час перегляду відеороликів в мобільному режимі, коли аудіо транслюється на навушники або зовнішні колонки.
  • LDAC - власна розробка Sony. Бітрейт - до 990 кбіт/с (при частоті дискретизації 96 кГц і розрядності 24 біта), що погодьтеся, так вражає. Кодек унікальний тим, що дає змогу слухати так зване lossless-аудіо та здатний забезпечувати рівень якості відтворення навіть вищий, ніж у CD. Не так давно LDAC підтримували виключно смартфони Sony, та з виходом Android 8 він тепер доступний на інших пристроях, і серед них - Galaxy S9. Проте виробники навушників і колонок за гігантами мобільного ринку якось не встигають (не у кожного вистачає грошей на ліцензію Sony), тому, щоб скористатися перевагами LDAC, треба спочатку підшукати мобільну акустику відповідного рівня і, найймовірніше, додатковий аккум для смартфона.
  • Samsung HD - фірмовий аудіокодек Samsung. І дуже секретний! Справа в тому, що компанія ретельно приховує інформацію про такі параметрах, як бітрейт, частота дискретизації та розрядність цього кодека. Однак Samsung HD все одно підтримують всі аудіопристрої виробництва Samsung.

Чтобы Galaxy S9 с Bluetooth-колонкой или наушниками звучал лучше

як налаштувати якість звуку у Galaxy S9

"Фішка" S9 - ще й у тому, що в налаштуваннях можна не лише вибирати кодеки. Окрім цього у S9 є також можливість додатково налаштовувати якість аудіосигналу, що передається каналом Bluetooth. Наприклад, коли ви вибрали кодек LDAC, то можна вручну встановити один з трьох режимів відтворення звуку (330, 660 або 990 кбіт/с), або активувати опцію "Адаптивного бітрейта", і тоді смартфон сам визначатиме рівень якості сигналу в залежності від якості з'єднання:

Чтобы Galaxy S9 с Bluetooth-колонкой или наушниками звучал лучше