где во Львове искупаться, озера, водоемыКуди утекти від міського пилу і метушні, де львів’янам можна з’єднатися з природою і освіжитися, з’ясував Status Quo. 

На відсутність у Львові річки львів’яни нарікають щоліта. Щойно починає надокучати спека, міський пил і літня метушня, особливо у вихідні, як містяни подумки повертаються у ті часи, коли через самісінький центр Львова текла річка Полтва. Нині побачити її можна хіба що на картинках або рідкісних світлинах того часу - вже більш ніж сто років як Полтва опинилася замкнута в бетонних склепіннях. На відсутність водойми, в якій можна було б освіжитися під час літньої спеки, нарікають і туристи, констатуючи: "Львову не вистачає моря". Куди утекти від міського пилу і метушні, де львів’янам можна з’єднатися з природою і освіжитися, з’ясував Status Quo.

Улюблені, але заборонені

Офіційно у місті Львові є 82 водойми. Проте, у жодній з них не можна купатися. А ті, хто купається, – роблять це на власний страх і ризик. За словами начальника управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрія Галушки, відповідно до українського законодавства, місця масового відпочинку на водних об’єктах визначаються органами місцевого самоврядування та узгоджуються з територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної служби.

"Для отримання дозволу на купання лише чистої води – недостатньо. Повинні бути ще створені рятувальні пости і під’їзні шляхи для рятувальних служб, влаштовані роздягальні, туалети, встановлені буйки й інформаційні стенди", – розповів він . У Львові жодна з водойм не має всього того, що вимагає законодавство.

За словами Галушки, у багатьох львівських озерах містяни купаються, незважаючи на заборону: у Левандівському озері, у водоймі парку "Горіховий гай", у Піскових озерах.

"Згідно з нашими спостереженнями, вода там достатньо хорошої якості. Однак люди там купаються на свій ризик", – розповів чиновник

Левандівське озеро

Водойма є частиною парку "Озеро Левандівське". Вона розташована в Залізничному районі міста, неподалік Львівського холодокомбінату, і "закована" в бетон. Довкола облаштовані хідники, викладені плиткою. Поруч – дитячий майданчик і житлові будинки. Площа Левандівського озера – 1,9 га.

Наприкінці 2015 року дно озера очистили від мулу, водойму засипали піском та провели дезінфекцію. Також відновили бортові стінки та прибрали з берегів сміття.

Цьогоріч в управлінні екології Львівської міської ради розробили концепцію розвитку та оновлення узбережжя Левандівського озера. Тут планують створити перший у Львові міський пляж. За словами Галушки, втілення проекту коштуватиме близько 350 тис. грн. Незважаючи на те, що офіційно купатися тут заборонено, у Левандівському озері в теплу пору року з року в рік купаються львів’яни.

Горіховий гай

Озеро у парку "Горіховий гай", що у Франківському районі Львова, містяни називають не інакше як "озеро в парку "Горіховий гай". Шаленої популярності серед відпочиваючих воно набрало лише в останні два-три роки, адже до того це було не озеро, а, швидше, болото, завалене сміттям. У 2014 році завдяки роботі небайдужих активістів у "Горіховому гаю" відбулося масштабнее прибирання. З озера вибрали дві вантажівки автомобільних шин (неподалік розташовані гаражі) і ще близько 10 вантажівок сміття. Також відновили джерело, унаслідок чого піднявся рівень води. Купатися в озері дозволу немає, але місце дуже популярне серед львів’ян, особливо у вихідні дні.

Піскові озера

Піскові озера – невеликий парк у Франківському районі Львова, улюблене місце відпочинку жителів мікрорайону з населенням близько 15 тисяч. Парк був облаштований у 1960-ті роки на місці колишніх кар'єрів з видобутку піску. В середині XX століття на місці парку було сміттєзвалище. У радянський період озера називалися Алтайськими, під час перейменувань на початку 1990-х років були названі Пісковими.

Піскові озера у Львові дуже популярні, і не лише серед мешканців мікрорайону. Тут ловлять рибу, засмагають. Незважаючи на відсутність офіційного дозволу, у теплу пору року у водоймах залюбки купаються. До речі, як люди, так і собаки.

Винниківське озеро

Серед головних переваг Винниківського озера – зручне транспортне сполучення і місце розташування (8 км від центру Львова). На додачу – сусідство з лісом і піщаний пляж. Винниківське озеро – місце популярне для відпочинку на природі ще з радянських часів. Не дивно, що тут добре розвинена інфраструктура. Можна взяти на прокат лежак, альтанку, мангал, катамаран. Продають морозиво і холодні напої.

Озеро у Винниках штучно створили у 50-х роках минулого століття як рекреаційну зону, тоді ж і з’явилися перші пляжі. У радянські часи водойму називали Комсомольським озером, тому від представників старшого покоління ще досі можна почути: "були ми на вихідних на Комсомольському". У 2002 році міська рада надала дозвіл на приватизацію території озера, його загородили та завезли пісок.

На території "Озера Винниківського" є два пляжі.

Вхід платний – від 20 гривень.

Озеро в Брюховичах

Озеро в смт Брюховичі  популярне серед львів’ян також завдяки зручному транспортному сполученню зі Львовом. Серед додаткових його переваг – шезлонги з парасольками й альтанки, які, за бажанням, можна орендувати, невеличке кафе з морозивом і холодними напоями. Серед "мінусів" - відсутність піщаного пляжу.

Вхід платний – від 15 гривень.

Озеро "Муроване"

Озеро "Муроване" знаходиться у 9 км від Львова, недалеко від ринку  "Галицьке перехрестя". Пляж біля водойми – піщаний. Окрім відпочинку на пляжі можна орендувати мангал і альтанку. Серед недоліків – велика популярність водойми, тож на вихідні тут аж надто людно. Також "мінусом" можна назвати і відсутність поруч кафе. До найближчого магазину треба пройти кількасот метрів.

Вхід платний – від 10 гривень.

На Львівщині придатні для купання лише 15 озер

Як повідомили у департаменті з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації, у Львівській області функціонує 15 належно підготовлених місць для відпочинку на водних об'єктах – у Перемишлянському, Жовківському, Миколаївському, Пустомитівському, Дрогобицькому районах. Проте безпосередньо у Львові немає жодної водойми, яка була б придатна для купання. Як, до прикладу, і в таких великих містах, як:  Борислав, Трускавець, Самбір.

Безпечними для відпочинку населення на території Перемишлянського району є: м. Перемишляни (озеро "Молодіжне"), с. Коросно (ФОП "Гац М.Б.") та в с. Стрілки (ТзОВ "Єдем-Резорт і spa"); у Жовківському районі - с. Воля-Гамулецька (база відпочинку "Альбатрос"), с. Майдан (база відпочинку "Чарівні озера"), у Миколаївському районі – с. Задорожнє на озері "Байкал": Приватне підприємство "Гові" - №1 та №2, ПП Буфан І.М., Яхт-клуб "Щипель О.М.", відпочинковий комплекс "Робінзон" та ФОП Романик Я.В "Чорна перлина", у Пустомитівському районі - с. Давидів (ПП "Случ Плюс" господарство "Бухта Вікінгів"), с. Купяшин (ДП СОБ "Львівська Швейцарія"), с. Лісневичі (відпочинково-розважальний комплекс "Озерний край"), у Дрогобицькому районі – "База відпочинку "Майдан" у с. Майдан.


Куда убежать от городской пыли и суеты, где львовянам можно соединиться с природой и освежиться, выяснил Status Quo.

На отсутствие во Львове реки львовяне сетуют каждое лето. Только начинает надоедать жара, городской пыль и летняя суета, особенно в выходные, как горожане мысленно возвращаются в те времена, когда через самый центр Львова текла река Полтва. Сейчас увидеть ее можно разве что на картинках или редких фотографиях того времени - уже более ста лет как Полтва заключена в бетонные своды. На отсутствие водоема, в котором можно было бы освежиться во время летней жары, жалуются и туристы, констатируя: "Львову не хватает моря". Куда убежать от городской пыли и суеты, где львовянам можно соединиться с природой и освежиться, выяснил Status Quo.

Любимые, но запрещенные

Официально во Львове есть 82 водоема. Однако, ни в одном из них нельзя купаться. Те, кто купается, - делают это на свой страх и риск. По словам начальника управления экологии и благоустройства Львовского городского совета Андрея Галушки, согласно украинскому законодательству, места массового отдыха на водных объектах определяются органами местного самоуправления и согласовываются с территориальными учреждениями государственной санитарно-эпидемиологической службы.

"Для получения разрешения на купание только чистой воды недостаточно. Должны быть еще созданы спасательные посты и подъездные пути для спасательных служб, обустроены раздевалки, туалеты, установлены буйки и информационные стенды", - рассказал он. Во Львове ни один из водоемов не имеет всего того, что требует законодательство.

По словам Галушки, во многих львовских озерах горожане купаются, несмотря на запрет: в Левандовском озере, в водоеме парка "Ореховая роща", в Песчаных озерах.

"Согласно нашим наблюдениям, вода там достаточно хорошего качества. Однако люди там купаются на свой риск", - рассказал чиновник

Левандовское озеро

Водоем является частью парка "Озеро Левандовское". Он расположен в Железнодорожном районе города, недалеко Львовского хладокомбината, и "закован" в бетон. Вокруг обустроены тротуары, выложенные плиткой. Рядом - детская площадка и жилые дома. Площадь Левандовского озера - 1,9 га.

В конце 2015 дно озера очистили от ила, водоем засыпали песком и провели дезинфекцию. Также восстановили бортовые стенки и убрали с берегов мусор.

В этом году в управлении экологии Львовского городского совета разработали концепцию развития и обновления побережья Левандовского озера. Здесь планируют создать первый во Львове городской пляж. По словам Галушки, реализации проекта будет стоить около 350 тыс. грн. Несмотря на то, что официально купаться здесь запрещено, в Левандовском озере в теплое время года из года в год купаются львовяне.

Ореховая роща

Озеро в парке "Ореховая роща", что во Франковском районе Львова, горожане называют "Озеро в парке "Ореховая роща". Популярным среди отдыхающих оно стало только в последние два-три года, ведь до этого это было не озеро, а, скорее, болото, заваленное мусором. В 2014 году благодаря неравнодушным активистам в "Ореховом роще" состоялось масштабная уборка. Из озера выбрали два грузовика автомобильных шин (недалеко расположены гаражи) и еще около 10 грузовиков мусора. Также восстановили источник, в результате чего поднялся уровень воды. Купаться в озере не разрешено, но место очень популярно среди львовян, особенно в выходные дни.

Песчаные озера

Песчаные озера - небольшой парк во Франковском районе Львова, любимое место отдыха жителей микрорайона с населением около 15000. Парк был разбит в 1960-е годы на месте бывших карьеров по добыче песка. В середине XX века на месте парка была свалка. В советский период озера назывались Алтайскими, во время переименований в начале 1990-х годов были названы Песчаными.

Песчаные озера во Львове очень популярны, и не только среди жителей микрорайона. Здесь ловят рыбу, загорают. Несмотря на отсутствие официального разрешения, в теплое время года в водоемах охотно купаются. Кстати, как люди, так и собаки.

Винниковское озеро

Среди главных преимуществ Винникивского озера - удобное транспортное сообщение и местоположение (8 км от центра Львова). В дополнение - соседство с лесом и песчаный пляж. Винниковское озеро - место популярное для отдыха на природе еще с советских времен. Неудивительно, что здесь хорошо развита инфраструктура. Можно взять на прокат лежак, беседку, мангал, катамаран. Продают мороженое и холодные напитки.

Озеро в Винниках искусственно создали в 50-х годах прошлого века как рекреационную зону, тогда же и появились первые пляжи. В советские времена водоем называли Комсомольским озером, поэтому от представителей старшего поколения до сих пор можно услышать: "мы были на выходных на Комсомольском". В 2002 году городской совет предоставил разрешение на приватизацию территории озера, его загородили и завезли песок.

На территории "Озера Винникивского" есть два пляжа.

Вход платный - от 20 гривен.

Озеро в Брюховичах

Озеро в пгт Брюховичи популярно среди львовян также благодаря удобному транспортному сообщению со Львовом. Среди дополнительных его преимуществ - шезлонги с зонтиками и беседки, которые, по желанию, можно арендовать, небольшое кафе с мороженым и холодными напитками. Среди минусов - отсутствие песчаного пляжа.

Вход платный - от 15 гривен.

Озеро "Мурованое"

Озеро "Мурованое" находится в 9 км от Львова, недалеко от рынка "Галицкий перекресток". Пляж возле водоема - песчаный. Кроме отдыха на пляже можно арендовать мангал и беседку. Среди недостатков - большая популярность водоема, поэтому на выходные здесь слишком людно. Также минусом можно назвать и отсутствие рядом кафе. До ближайшего магазина надо пройти несколько сотен метров.

Вход платный - от 10 гривен.

На Львовщине пригодны для купания только 15 озер

Как сообщили в департаменте по вопросам гражданской защиты Львовской облгосадминистрации, во Львовской области функционирует 15 должным образом подготовленных мест для отдыха на водных объектах - в Перемышлянском, Жовковском, Николаевском, Пустомытовском, Дрогобычском районах. Однако непосредственно во Львове нет водоема, который был бы пригоден для купания. Как, к примеру, и в таких крупных городах, как: Борислав, Трускавец, Самбор.

Безопасными для отдыха населения на территории Перемышлянского района является г. Перемышляны (озеро "Молодежное"), с. Коросно (ФЛП "Гац М.Б.») и в с. Стрелки (ООО "Эдем-Резорт и spa"); в Жовковском районе - с. Воля-Гамулецька (база отдыха "Альбатрос"), с. Площадь (база отдыха "Волшебные озера"); в Николаевском районе - с. Задорожное на озере "Байкал", ЧП "Хови" - №1 и №2, ЧП Буфан И.М., Яхт-клуб "Щипель А.Н.", комплекс "Робинзон" и ФЛП Романик Я.В "Черная жемчужина"; в Пустомытовском районе - с. Давыдов (ЧП "Случ Плюс" хозяйство "Бухта Викингов"), с. Купяшин (ГП СОБ "Львовская Швейцария"), с. Лисневичи (отдыха и развлекательный комплекс "Озерный край"); в Дрогобычском районе - "База отдыха" Майдан" в с. Майдан.