лептоспирозЗ початку 2018 року в області вже зареєстровані 7 випадків захворювань людей на лептоспіроз, з них 2 випадки закінчились летально. За аналогічний період минулого року було 3 випадки. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України. 

Лептоспіроз – одне з найпоширеніших природно-осередкових захворювань людей на Львівщині. Захворювання реєструвалися в Буському (3 випадки), Радехівському, Пустомитівському, Городоцькому районах та м.Львові.

З епіданамнезу встановлено, що в обох летальних випадках мало місце пізнє звернення хворих за медичною допомогою, на 6-ий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. В лікувальні заклади хворі поступали вже у важкому стані. Смертельні випадки реєструвалися серед чоловіків віком 39 років (мешканець Городоцького району) та 68-ми років (житель Пустомитівського району). В 2017 році було зареєстровано 18 випадків захворювань, в т.ч. 3 летальні.

Носійство лептоспір серед гризунів не припиняється, про що свідчать щорічні позитивні результати лабораторних досліджень серед мишовидних гризунів та щурів. Так, за 5 місяців цього року було досліджено 172 екз. дрібних гризунів, лептоспіроносійство визначене у 12 екз., що становить 7%, при дослідженні 31 екз. щурів, позитивні  результати отримані від 3 екз., що становить 10% від загальної кількості. Гризуни, в т.ч. щурі в природніх умовах дають найбільший приріст в теплу пору року, тому найбільша їх кількість накопичується до осені. Це сприяє найбільшому поширенню серед них епізоотичних процесів. Окрім цього, лабораторією особливо небезпечних інфекцій проводиться моніторинг води відкритих водоймищ на виявлення збудника лептоспірозу. В минулому році виявлено 3 позитивні проби.

Довідка SQ. Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м`язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби.  З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14 днів). Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м`язах, особливо литкових (діагностична ознака).


С начала 2018 года в области уже зарегистрированы 7 случаев заболеваний людей лептоспирозом, из них 2 случая закончились летально. За аналогичный период прошлого года было 3 случая. Об этом сообщает Львовский областной лабораторный центр МОЗ Украины. 

Лептоспироз - одно из самых распространенных природно-очаговых заболеваний людей на Львовщине. Заболевания регистрировались в Бугском (3 случая), Радехивском, Пустомытовском, Городокском районах и Львове.

С эпиданамнез установлено, что в обоих летальных случаях имело место позднее обращение больных за медицинской помощью, на шестой день от начала заболевания и тяжелое течение болезни. В лечебные учреждения больные поступали уже в тяжелом состоянии. Смертельные случаи регистрировались среди мужчин в возрасте 39 лет (житель Городокского района) и 68-ми лет (житель Пустомытовского района). В 2017 году было зарегистрировано 18 случаев заболеваний, в т.ч. 3 летальных.

Носительство лептоспир среди грызунов не прекращается, о чем свидетельствуют ежегодные положительные результаты лабораторных исследований среди мышевидных грызунов и крыс. Так, за 5 месяцев этого года было исследовано 172 экз. мелких грызунов, лептоспироносийство определено в 12 экз., что составляет 7%, при исследовании 31 экз. крыс, положительные результаты получены от 3 экз., что составляет 10% от общего количества. Грызуны, в т.ч. крысы в ​​естественных условиях дают наибольший прирост в теплое время года, поэтому наибольшее их количество накапливается до осени. Это способствует наибольшему распространению среди них эпизоотических процессов. Кроме этого, лабораторией особо опасных инфекций проводится мониторинг воды открытых водоемов на выявление возбудителя лептоспироза. В прошлом году выявлено 3 положительные пробы.

Справка SQ. Лептоспироз - острое инфекционное заболевание людей и животных, вызываемое возбудителем лептоспир, характеризуется поражением печени, почек, мышц и сопровождается волнообразной лихорадкой. Лептоспиры сохраняют жизнеспособность во влажной почве в течение 270 дней, в естественных водоемах - 7-30 дней, в пищевых продуктах - несколько дней. Прямой солнечный и ультрафиолетовое излучение действует на них губительно, так же как кислоты и щелочи и дезинфицирующие средства. С момента заражения до начала заболевания проходит от 6 до 20 дней (чаще 6-14 дней). Заболевания в большинстве случаев начинается остро, повышается температура тела до 39-40 С, больные жалуются на сильную головную боль, слабость, боль в мышцах, особенно икроножных (диагностический признак).