клещ, энцефалит, паркВід початку епідсезону 2018 року в лікувальні заклади області за меддопомогою з приводу укусів кліщами звернулося 749 осіб, що на 11,6% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в тому числі у м. Львові – 446 осіб. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.

На території Львівської області протягом 2018 року ентомологами проведено моніторинг 28 зон відпочинку, на 19 з яких виявлені іксодові кліщі (70%). У групі ризику до нападу кліщів в першу чергу перебувають: відпочиваючі на природі та відвідувачі міських парків; дачники та особи, які за фахом вимушені перебувати на території лісу (працівники лісового господарства, мисливці тощо). А з настанням сезону збору лікарських рослин, ягід та грибів до групи ризику приєднуються всі, хто займається цим промислом.

Ефективним заходом профілактики завжди були щеплення, однак через відсутність в Україні сертифікованої вакцини проти кліщового енцефаліту, щеплення населення не проводились з 2009 року. Основними завданнями заходів неспецифічної профілактики є захист населення від укусів кліщами. Цього досягти можливо шляхом зменшення переносників збудників в природних вогнищах (здійснення акарацидних обробок), знищення диких тварин, гризунів, оздоровлення та благоустрою територій прилеглих до зон відпочинку, використання засобів індивідуального захисту людей (репелентів), а також дотримання правил поведінки в лісових масивах.

Акарицидна обробка територій у 2018р. проведена лише у парках міста Львова “Високий Замок”, “Погулянка”, “Стрийський”, “Залізні Води”, “Левандівський”, Сихівський, 700-річчя Львова, “Замарстинівський”, “Снопківський”, “Горіховий гай”, “Піскові озера”, “Скнилівський”, “Знесіння”, Майорівка, що є вкрай недостатньо. Встановлено, що очистка від сухостою, бурелому, низькорослих чагарників, опалого листя, скошування трави проводиться частково, лише біля центральних алей, що сприяє масовому виплоду кліщів та інших компонентів гнусу.

Довідка SQ. За останні 15 років в Україні зареєстровано 111 спорадичних випадків КВЕ, в т.ч. з них 3,6 % - завізних та 96,4% - місцевого характеру. Найбільшу кількість хворих від числа всіх виявлених було зареєстровано у Волинській області – 83,3 %, яка межує із Львівською. На Волині з 1995 року існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту на території Ратнівського. У Львівській області зареєстровано 1 випадок захворюваності на КВЕ місцевого характеру в Сокальському районі у 2014 році.


С начала эпидсезона 2018 года в лечебные учреждения области за медпомощью по поводу укусов клещами обратилось 749 человек, что на 11,6% больше по сравнению с аналогичным периодом прошлого года, в том числе в г. Львове - 446 человек. Об этом сообщает Львовский областной лабораторный центр МОЗ Украины.

На территории Львовской области в течение 2018 энтомологами проведен мониторинг 28 зон отдыха, на 19 из которых выявлены иксодовые клещи (70%). В группе риска к нападению клещей в первую очередь находятся: отдыхающие на природе и посетители городских парков; дачники и лица, по специальности вынуждены находиться на территории леса (работники лесного хозяйства, охотники и т.д.). А с наступлением сезона сбора лекарственных растений, ягод и грибов в группу риска присоединяются все, кто занимается этим промыслом.

Эффективной мерой профилактики всегда были прививки, однако из-за отсутствия в Украине сертифицированной вакцины против клещевого энцефалита, прививки населения не проводились с 2009 года. Основными задачами мероприятий неспецифической профилактики является защита населения от укусов клещами. Этого можно достичь возможно путем уменьшения переносчиков возбудителей в природных очагах (осуществление акарацидних обработок), уничтожение диких животных, грызунов, оздоровления и благоустройства территорий прилегающих к зонам отдыха, использование средств индивидуальной защиты людей (репеллентов), а также соблюдение правил поведения в лесных массивах.

Акарицидные обработка территорий в 2018р. проведена только в парках города Львова "Высокий Замок", "Погулянка", "Стрыйский", "Железные Воды", "Левандовский", Железнодорожный, 700-летия Львова, "Замарстиновской", "Снопкивский", "Ореховая роща", "Песочные озера "," Скниловский "," Вознесение ", Майоровка, что крайне недостаточно. Установлено, что очистка от сухостоя, бурелома, низкорослых кустарников, опавших листьев, покос травы проводится частично, только у центральных аллей, способствует массовому выплода клещей и других компонентов гнуса.

Справка SQ. За последние 15 лет в Украине зарегистрировано 111 спорадических случаев КВЕ, в т.ч. из них 3,6% - завозных и 96,4% - местного характера. Наибольшее количество больных от числа всех выявленных было зарегистрировано в Волынской области - 83,3%, которая граничит с Львовской. На Волыни с 1995 года существует активнодиючих природный очаг клещевого энцефалита на территории Ратнивского. Во Львовской области зарегистрирован 1 случай заболеваемости клещевым энцефалитом местного характера в Сокольском районе в 2014 году.