проезд, пенсионеры, льгота, маршруткиЛьвівським пенсіонерам доведеться платити за проїзд не у всіх маршрутках. Перелік маршрутів, які стануть для пенсіонерів платними, опублікував ZAXID.NET.

Нагадаємо, Із 20 січня львівські приватні перевізники вирішили зробити платним проїзд у маршрутках для пенсіонерів. Про це вже попереджають у своїх маршрутках – у салонах з’явилися відповідні оголошення. Пенсіонери будуть платити за проїзд як усі інші пасажири. Проте не у всіх маршрутках.

У Ратуші ж запевняють: вимагають гроші приватні перевізники самовільно. Місто не приймало таких рішень. А комунальний транспорт наразі перевозитиме пенсіонерів безкоштовно.

У Асоціації перевізників пояснюють: рішення брати гроші за проїзд із пенсіонерів за віком у Львові прийняли чотири приватні фірми: "Міра і К", АТП-14630, "Фіакр-Львів", "Успіх БМ". Вони охоплюють 65% від усіх маршрутів. Та 7 категорій пільговиків, за яких місто відшкодовує компенсацію, це не стосується. Пенсіонерам, мовляв, пільги на транспортні послуги не передбачені законами України.

"На сьогодні питання категорії "пенсіонери за віком" не врегульоване законом України. Якщо Верховна Рада України, Кабмін завтра, післязавтра це питання врегулюють на законодавчому рівні, тоді ми порушувати закон не будемо", – зазначив голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

Найближчим часом не будуть брати грошей із пенсіонерів в автобусах комунального АТП-1. Це чітка позиція мерії. Підприємство обслуговує 19 міських маршрутів. А от із автобусами, які обслуговують приватники, дійсно склалась правова колізія.

"Дійсно, законом визначено чіткий перелік і пенсіонерів там немає. Їхні пільги визначені постановою Кабміну. Не може держава не регулювати ці питання. Не може вона скидати це на органи місцевого самоврядування", – зазначив заступник міського голови Львова з питань ЖКГ Сергій Бабак.

Нагадаємо, у липні на Львівщині запровадили 50-відсоткову оплату за проїзд для пенсіонерів, решта пільгових категорій їздять безкоштовно. Це рішення тоді погодила обласна адміністрація. А з 18 грудня минулого року вартість проїзду в міських автобусах Львова зросла з 4 до 5 грн.


Львовским пенсионерам придется платить за проезд не во всех маршрутках. Перечень маршрутов, ставших для пенсионеров платными, опубликовал ZAXID.NET.

Напомним, с 20 января львовские частные перевозчики решили сделать платным проезд в маршрутках для пенсионеров. Об этом уже предупреждают в своих маршрутках - в салонах появились соответствующие объявления. Пенсионеры будут платить за проезд как все другие пассажиры. Однако не во всех маршрутках. В Ратуше уверяют: требуют деньги частные перевозчики самовольно. Город не принимало таких решений. А коммунальный транспорт пока перевозит пенсионеров бесплатно.

В Ассоциации перевозчиков объясняют: решение брать деньги за проезд с пенсионеров по возрасту во Львове приняли четыре частные фирмы: "Мера и К", АТП-14630, "Фиакр-Львов", "Успех БМ". Они охватывают 65% всех маршрутов. И 7 категорий льготников, за которых город возмещает компенсацию, это не касается. Пенсионерам, мол, льготы на транспортные услуги не предусмотрены законами Украины.

"На сегодня вопрос категории "пенсионеры по возрасту" не урегулирован законом Украины. Если Верховная Рада Украины, Кабмин завтра, послезавтра этот вопрос урегулируют на законодательном уровне, тогда нарушать закон не будем", - отметил председатель Ассоциации перевозчиков Львовщины Иван Велийка.

В ближайшее время не будут брать денег с пенсионеров в автобусах коммунального АТП-1. Это четкая позиция мэрии. Предприятие обслуживает 19 городских маршрутов. А вот с автобусами, которые обслуживают частники, действительно сложилась правовая коллизия.

"Действительно, законом определен четкий перечень и пенсионеров там нет. Их льготы определены постановлением Кабмина. Не может государство не регулировать эти вопросы. Не может оно сбрасывать это на органы местного самоуправления", - отметил заместитель городского головы Львова по вопросам ЖКХ Сергей Бабак.

Напомним, в июле на Львовщине ввели 50-процентную оплату за проезд для пенсионеров, остальные льготных категорий ездят бесплатно. Это решение тогда согласовала областная администрация. А с 18 декабря прошлого года стоимость проезда в городских автобусах Львова выросла с 4 до 5 грн.