мусор, полигонЗа фактами незаконного вивантаження сміття з Львівщини відкрито більше десяти кримінальних проваджень. Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

Починаючи з жовтня 2016 року співробітники Нацполіціі зафіксували 21 факт перевезення сміття з Львівської області в інші регіони країни. У кожному з випадків водії сміттєвозів намагалися вивантажити сміття в непередбачених для цього місцях.

Зокрема, відходи з Львівщини перевізники сміття мали намір залишити у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Полтавській, Сумській і Черкаській областях. Так, у Вінницькій області було виявлено 3 таких вантажівки, в Дніпропетровській - відразу 11. Кожен з цих автомобілів перевозив 15 тонн сміття. Їх водії намагалися позбутися від вантажу не тільки на звалищах інших міст. Нерідко купи відходів вагою від 30 до 80 тонн скидалися в полях, лісопосадках і ярах, забруднюючи навколишнє середовище і створюючи екологічну небезпеку. У кількох випадках сміття намагалися розвантажити на територіях поблизу водойм, біля яких знаходяться населені пункти. Якби сміттєвий конденсат потрапив в грунтові води, які насичують ці водойми, могло б статися масове отруєння місцевих жителів.

Зараз по 11 таких фактів відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.239 (забруднення або псування земель) КК України.

Для уникнення конфліктних ситуацій суб'єкти господарювання, які замовляють вивіз мусораа, повинні забезпечити водіїв необхідним пакетом документів. Зокрема, в документах повинна бути інформація про кінцеві пункті вивантаження сміття, місці розташування полігону та підтверджуючі документи про зобов'язання прийняти сміття на полігон.


По фактам незаконной выгрузки мусора из Львовщины открыто более десяти уголовных производств. Об этом сообщает пресс-служба Министерства внутренних дел Украины.

Начиная с октября 2016 года сотрудники Нацполиции зафиксировали 21 факт перевозки мусора из Львовской области в другие регионы страны. В каждом из случаев водители мусоровозов пытались выгрузить мусор в непредусмотренных для этого местах.

В частности, отходы из Львовщины перевозчики мусора намеревались оставить в Винницкой, Днепропетровской, Житомирской, Запорожской, Полтавской, Сумской и Черкасской областях.

Так, в Винницкой области было обнаружено 3 таких грузовика, в Днепропетровской – сразу 11. Каждый из этих автомобилей перевозил 15 тонн мусора. Их водители пытались избавиться от груза не только на свалках других городов. Нередко кучи отходов весом от 30 до 80 тонн сбрасывались в полях, лесопосадках и оврагах, загрязняя окружающую среду и создавая экологическую опасность. В нескольких случаях мусор пытались разгрузить на территориях вблизи водоемов, возле которых находятся населенные пункты. Если бы мусорный конденсат попал в грунтовые воды, насыщающие эти водоемы, могло бы произойти массовое отравление местных жителей.

Сейчас по 11 таким фактам сведения внесены в Единый реестр досудебных расследований по ч.1 ст.239 (загрязнение или порча земель) УК Украины.

Для избежания конфликтных ситуаций субъекты хозяйствования, которые заказывают  вывоз мусораа, должны обеспечить водителей необходимым пакетом документов. В частности, в документах должна быть информация о конечном пункте выгрузки мусора, месте расположения полигона и подтверждающие документы об обязательстве принять мусор на полигон