мусор, меморандумМіста Львівської області об’єдналися з метою комплексного вирішення питання поводження з відходами. Львівська, Бориславська, Дрогобицька, Трускавецька, Пустомитівська, Східницька, Новороздільська та Городоцька міські ради підписали Меморандум про співпрацю у цьому питанні. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Як наголосив Сергій Бабак, в.о. міського голови Львова, заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, у "Національній стратегії поводження з відходами в Україні до 2030 року" чітко визначено заходи, які мають бути проведені у сфері побутових відходів. А саме — це будівництво мережі регіональних полігонів для захоронення побутових відходів, будівництво мережі сміттєперевантажувальних станцій та ін. На превеликий жаль, Стратегія не виконується на всіх рівнях, а ситуація з ТПВ стає критичною. Тому 8 міст Львівської області вирішили об’єднати зусилля для реалізації норм, прописаних у Національній стратегії.

"Усім відомі перипетії довкола ситуації щодо поводження з відходами у Львові і Львівській області. Наші неодноразові звернення до посадовців області, керманичів держави залишаються без належного розгляду та вирішення. Лише за 2018−2019 роки ми скерували 168 листів — президенту, прем’єру, віце-прем'єру, міністру регіонального розвитку, голові ВРУ, голові ЛОДА — із проханням виконати норму закону і виділити земельну ділянку для облаштування полігону. Також у червні 2017 року держкомісія з надзвичайних ситуацій дала доручення ЛОДА виділити ділянку під полігон. Однак, ділянки, які нам пропонували, не відповідали встановленим ДБН щодо площі території, не відповідали висновкам науково-експертних груп щодо цільового використання, відстані до водних об’єктів, курортів і житлової забудови… Є стратегія, але вона не виконується. Не виконується на всіх рівнях. І ми стаємо заручниками цієї ситуації. Розуміючи, що ми маємо дбати про майбутнє, дбати про довкілля і наших мешканців, мери 8 міст об’єдналися в спільної реалізації Національної стратегії. Цілі підписаного нами Меморандуму — це спільні дії з вирішення цієї проблеми. У нас немає іншого виходу, крім будівництва регіонального полігону. І саме це передбачено Національною стратегією", — повідомив Сергій Бабак.

Зараз підписантами є 8 міст Львівської області. За словами Сергія Бабака, до Меморандуму можуть долучатися і інші міста регіону, які також прагнуть вирішити ситуацію з відходами у своєму місті.

У Меморандумі зазначається, що все фінансування на проектування і будівництво регіонального полігону для Львова і міст області, Львів готовий зробити за власний кошт. За рахунок свого бюджету і кредитних коштів.


Города Львовской области объединились с целью комплексного решения вопроса обращения с отходами. Львовский, Бориславский, Дрогобычский, Трускавецкий, Пустомытовский, Сходницкий, Новораздольский и Городокский городские советы подписали Меморандум о сотрудничестве в этом вопросе. Об этом сообщает пресс-служба Львовского городского совета.

Как отметил Сергей Бабак, и.о. городского головы Львова, заместитель городского головы по вопросам жилищно-коммунального хозяйства, в "Национальной стратегии обращения с отходами в Украине до 2030 года" четко определены меры, которые должны быть проведены в сфере бытовых отходов. А именно - это строительство сети региональных полигонов для захоронения бытовых отходов, строительство сети мусороперегрузочных станций и др. К большому сожалению, Стратегия не выполняется на всех уровнях, а ситуация с ТБО становится критической. Поэтому 8 городов Львовской области решили объединить усилия для реализации норм, прописанных в Национальной стратегии.

"Наши неоднократные обращения к чиновникам области, руководителей государства остаются без должного рассмотрения и решения. Только за 2018-2019 годы мы направили 168 писем - президенту, премьеру, вице -премьера, министра регионального развития, председателю ВРУ, председателю ЛОГА - с просьбой выполнить норму закона и выделить земельный участок для обустройства полигона. Также в июне 2017 госкомиссия по чрезвычайным ситуациям поручила ЛОГА выделить участок под полигон. Однако участки, которые нам предлагали, не соответствовали установленным ДБН по площади территории, не соответствовали выводам научно-экспертных групп по целевому использованию, расстояния до водных объектов, курортов и жилой застройки... Есть стратегия, но она не выполняется. Не выполняется на всех уровнях. И мы становимся заложниками этой ситуации. Понимая, что мы должны заботиться о будущем, заботиться об окружающей среде и наших жителей, мэры 8 городов объединились в совместной реализации Национальной стратегии. Цели подписанного нами Меморандума - это совместные действия по решению этой проблемы. У нас нет другого выхода, кроме строительства регионального полигона. И именно это предусмотрено Национальной стратегией", - сообщил Сергей Бабак.

Сейчас подписантами есть 8 городов Львовской области. По словам Сергея Бабака, к Меморандума могут участвовать и другие города региона, которые также стремятся разрешить ситуацию с отходами в своем городе.

В Меморандуме отмечается, что все финансирование на проектирование и строительство регионального полигона для Львова и городов области, Львов готов сделать за свой счет. За счет своего бюджета и кредитных средств.