STATUS QUO

Петро Бенюк. Епоха в театрі та кіно

Сьогодні у Львові поховали українського актора, Народного артиста України Петра Бенюка. Петра Михайловича поховали на Личаківському цвинтарі.

Біографія

Народився Петро Бенюк 4 березня 1946 року в селищі Битків, що в Івано-Франківській області. Він був не єдиною дитиною в сім'ї: у нього був старший брат Богдан, який теж обрав акторську кар'єру і з'явився в десятках вітчизняних фільмів.

Як і брат, освіту Петро Бенюк отримав в Київському державному інституті театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого. Після завершення навчання актор влаштувався на роботу у Львівський національний академічний драмтеатр ім. Заньковецької, на сцені якого провів майже півстоліття (з 1971 року).

Зіграв у виставах "Останній гречкосій", "Оргія", "Візит старої дами", "Невільник", "Сто тисяч" та у багатьох інших. Загалом на театральній сцені він зіграв понад 70 ролей.

Але не тільки роботою у театрі був відомий Петро Бенюк. Він з'явився у фільмах "Голод-33", "Тарас Шевченко Заповіт", "Злочин з багатьма невідомими", "Вперед, за скарбами гетьмана", "Кому вгору, кому вниз", "Зарево", серіалі "Роксолана. Улюблена дружина Халіфа" і ін.

Був Лауреатом Республіканського конкурсу читців у галузі гумору та сатири (1987), 1-го Всеукраїнського конкурсу гумору та сатири (1992), дипломантом кінофестивалю "Молодість-73" за найкращу чоловічу роль у фільмі "Катруся" (1973).

У 1996 році Петро Бенюк отримав звання Народний артист України.

Був нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня. Нагороджений дипломом III Всесоюзного фестивалю чеської драматургії в СРСР (1983) за роль Швейка у виставі "Пригоди бравого вояка Швейка".

Фільмографія

  • 1976 — Туфлі з золотими пряжками
  • 1982 — Таємниці святого Юра — Степан
  • 1988 — Грішник
  • 1989 — Годинникар і курка
  • 1989 — Камінна душа — Отець Василій
  • 1989 — Гори димлять — Товстун
  • 1990 — Відьма — Місюра
  • 1991 — Голод—33
  • 1991 — Тримайся, козаче!
  • 1991 — Увага, відьми!
  • 1992 — Тарас Шевченко. Заповіт
  • 1992 — Ціна голови
  • 1992 — Повітряні пірати
  • 1993 — Кому вгору, кому вниз — Петро Бублик
  • 1993 — Злочин з багатьма невідомими — Ян Яйко
  • 1993 — Вперед, за скарбами гетьмана
  • 1995 — Ісус, син Бога живого (серіал, 4 серії)
  • 1996 — Judenkreis, або Вічне колесо — Кв'ятковський
  • 1997 — Роксолана. Улюблена дружина Халіфа — Кизляр Ага
  • 2000 — Втрачений рай
  • 2011 — Заграва
  • 2019 — Король Данило — Папа Іннокентій IV
  • Во Львове простились с Петром Бенюком

 

f83cd43abac2b5b31274299e720a54cd.md.jpg a11329680902e7294986a824c6eeeed6.md.jpg b62a6e8ca681cac69756fcfdde834bb3.md.jpg d00ef2e3dd5ffb092e351bb2d6073327.md.jpg f49ee40d06478a2a5a27b3280a755a6f.md.jpg 9dcaae4c932995b6a05814034e5c6cbe.md.jpg 4c2490310d96ee428ef2720ff0ddac56.md.jpg a3802e73048c3ba41ae1a1c105604674.md.jpg dcb398952cd83c424d638ee632c65f50.md.jpg f813f0a05975792f35397f3545e49f2e.jpg 9047a44d695c11702c3e53563bd1790b.md.jpg d0551560b48bc3d763f29a80387305a2.md.jpg f369ddf15355e693b14204d3c0c8dfe2.jpg 6198d378471611e5a1e0adb573a873c9.md.jpg 59db5a18939f100f668c58a50b9fcaaa.jpg e49b0392ecf5d03a79a6aed93d72ee74.md.jpg b1ea95a057c567d69fe87d5f9249c2ae.md.jpg a9ea0b3f5a2697a55ad724d53eea6b54.md.jpg 384272bf16e9cfb5861089d3e030874e.md.jpg bdf320212531d9e0a3b515892345a4c1.md.jpg 56cc42539cdcda380b613f2b0a6ea75c.md.jpg


Сегодня во Львове похоронили украинского актера, Народного артиста Украины Петра Бенюка. Петра Михайловича похоронили на Лычаковском кладбище.

Биография

Родился Петр Бенюк 4 марта 1946 в поселке Быткив, что в Ивано-Франковской области. Он был не единственным ребенком в семье: у него был старший брат Богдан, который тоже выбрал актерскую карьеру и появился в десятках отечественных фильмов.

Как и брат, образование Петр Бенюк получил в Киевском государственном институте театрального искусства имени Ивана Карпенко-Карого. После завершения обучения актер поступил на работу во Львовский национальный академический драмтеатр им. Заньковецкой, на сцене которого провел почти полвека (с 1971 года).

Сыграл в спектаклях "Последний гречкосей", "Оргия", "Визит старой дамы", "Невольник", "Сто тысяч" и во многих других. Всего на театральной сцене он сыграл более 70 ролей.

Но не только работой в театре был известен Петр Бенюк. Он появился в фильмах "Голод-33", "Тарас Шевченко Завет", "Преступление со многими неизвестными", "Вперед, за сокровищами гетмана", "Кому вверх, кому вниз", "Зарево", сериале "Роксолана. Любимая жена Халифа "и др.

Был Лауреатом Республиканского конкурса чтецов в области юмора и сатиры (1987), 1-го Всеукраинского конкурса юмора и сатиры (1992), дипломантом кинофестиваля "Молодость-73" за лучшую мужскую роль в фильме "Катюша" (1973).

В 1996 году Петр Бенюк получил звание Народный артист Украины.

Был награжден орденом "За заслуги" III степени. Награжден дипломом III Всесоюзного фестиваля чешской драматургии в СССР (1983) за роль Швейка в спектакле "Приключения бравого солдата Швейка".

Фильмография

  • 1976 - Туфли с золотыми пряжками
  • 1982 - Тайны святого Юра - Степан
  • 1988 - Грешник
  • 1989 - Часовщик и курица
  • 1989 - Каменная душа - Отец Василий
  • 1989 - Горы дымят - Толстяк
  • 1990 - Ведьма - Мисюра
  • 1991 - Голод-33
  • 1991 - Держись, казак!
  • 1991 - Внимание, ведьмы
  • 1992 - Тарас Шевченко. завещание
  • 1992 - Цена головы
  • 1992 - Воздушные пираты
  • 1993 - Кому вверх, кому вниз - Петр Бублик
  • 1993 - Преступление со многими неизвестными - Ян Яйко
  • 1993 - Вперед, за сокровищами гетмана
  • 1995 - Иисус, сын Бога живого (сериал, 4 серии)
  • 1996 - Judenkreis, или Вечное колесо - Квятковский
  • 1997 - Роксолана. Любимая жена Халифа - Кизляр Ага
  • 2000 - Потерянный рай
  • 2011 - Зарево
  • 2019 - Король Даниил - Папа Иннокентий IV
comments powered by Disqus