уникальная операция, митральный клапанЛьвівські кардіохірурги вперше провели унікальну операцію на серці - лікарі замінили мітральний клапан, не розрізаючи грудину. Про це повідомляє ZAXID.NET

Кардіохірурги Львівської обласної клінічної лікарні 2 листопада вперше в Західній Україні провели унікальну операцію - замінили 55-річній жінці з Івано-Франківщини Марії Борисюк мітральний клапан, не розрізаючи грудину. До серця вони дісталися через невеликий розріз (8 см) між ребрами. У майбутньому таких мініінвазивних операцій буде більше, а розрізи ще менші – 4-3 см.

6 листопада, на четвертий день після складної операції, жінка була вже у звичайній палаті, в реанімації провела лише день. Її, як повідомили лікарі, за станом здоров'я можна вже виписувати додому, та оскільки це перша пацієнтка, якій зробили таку мініінвазивну операцію, то за нею поспостерігають ще днів два і тоді випишуть.

Операції із заміни мітрального клапана, як і пластику клапана (остання операція набагато складніша) в кардіохірургічному відділенні обласної лікарні проводять давно. І таких операцій роблять до 100 щороку. Але досі проводили їх класичним способом: аби добратися до серця, пацієнту розрізали грудину сантиметрів на 20. Для пацієнта це була доволі травматична операція. Кардіохірурги робили медичний перелом грудини, який заживав приблизно 1,5 місяця. Після операції пацієнту було важко дихати, боляче відкашлювати. На місці розтину інколи утворювалися потовщені рубці, що морально травмувало хворих, особливо жінок. Білизна могла травмувати рубець і це створювало дискомфорт. Інколи грудина погано зросталася, виникало її запалення.

"Зараз тренд всієї світової хірургії загалом і кардіохірургії зокрема – мініінвазивні операції, тобто малотравматичні. Пацієнти прагнуть навіть після складних операцій на серці через кілька днів повертатися до нормального життя, займатися спортом, ходити в гори, кататися на лижах. Вони хочуть отримати результат лікування відразу. І у клініку, де не можуть надати саме таких медичних послуг, вони не підуть", - каже професор Любомир Кулик.

До операційної бригади увійшли кардіохірурги Любомир Кулик, Дмитро Бешлей, Ігор Процик, Станіслав Ліщенко, перфузіолог Тарас Фіалка і анестезіолог Мар'яна Лисько.


Львовские кардиохирурги впервые провели уникальную операцию на сердце - врачи заменили митральный клапан, не разрезая грудину. Об этом сообщает ZAXID.NET

Кардиохирурги Львовской областной клинической больнице 2 ноября впервые в Западной Украине провели уникальную операцию - заменили 55-летней женщине из Ивано-Франковска Марии Борисюк митральный клапан, не разрезая грудину. К сердцу они добрались через небольшой разрез (8 см) между ребрами. В будущем таких миниинвазивных операций будет больше, а разрезы еще меньше - 4-3 см.

6 ноября, на четвертый день после сложной операции, женщина была уже в обычной палате, в реанимации провела только день. Ее, как сообщили врачи, по состоянию здоровья можно уже выписывать домой, но поскольку это первая пациентка, которой сделали такую ​​миниинвазивной операцию, то за ней понаблюдают еще пару дней и тогда выпишут.

Операции по замене митрального клапана, как и пластика клапана (последняя операция намного сложнее) в кардиохирургическом отделении областной больницы проводят давно. И таких операций делают до 100 ежегодно. Но до сих пор проводили их классическим способом: чтобы добраться до сердца, пациенту разрезали грудь сантиметров на 20. Для пациента это была довольно травматичная операция. Кардиохирурги делали медицинский перелом грудины, который заживал примерно 1,5 месяца. После операции пациенту было трудно дышать, больно откашливать. На месте вскрытия иногда образовывались утолщенные рубцы, что морально травмировало больных, особенно женщин. Белье могла травмировать рубец, и это создавало дискомфорт. Иногда грудина плохо срасталась, возникало ее воспаление.

"Сейчас тренд всей мировой хирургии в целом и кардиохирургии в частности - миниинвазивные операции, то есть малотравматичные. Пациенты стремятся даже после сложных операций на сердце через несколько дней возвращаться к нормальной жизни, заниматься спортом, ходить в горы, кататься на лыжах. Они хотят получить результат лечения сразу. И в клинику, где не могут оказать именно таких медицинских услуг, они не пойдут", - говорит профессор Любомир Кулик.

В операционную бригаду вошли кардиохирурги Любомир Кулик, Дмитрий Бешлей, Игорь Процик, Станислав Лищенко, перфузиолог Тарас Фиалка и анестезиолог Марьяна Лиско.