Стрый, вагоноремонтный завод, отсудилРобітник стрийського заводу відсудив ₴82 тис. за спробу приховати нещасний випадок. Травмований внаслідок вибуху чоловік виявив, що працівникам заводу заборонили розповідати про цей випадок. Про це повідомляє ZAXID.NET

Працівник Стрийського вагоноремонтного заводу відсудив у керівництва більше 82 тис. грн. за спробу приховати нещасний випадок, що стався на роботі. В опублікованому 30 січня рішенні Стрийського міськрайонного суду вказано, що після лікування отриманих на заводі травм чоловік виявив, що його керівництво не збирається відшкодовувати витрати і всіляко замовчувало цей інцидент.

Нещасний випадок із чоловіком стався ще у липні 2014 року. Тоді він працював електрозварювальником і випробовував на заводі запасний ресивер (резервуар для зберігання під тиском пари або газів). Близько 09:30 резервуар розірвався, внаслідок чого чоловіка відкинуло ударною хвилею на землю. Від вибуху він втратив свідомість і отримав тяжкі травми обличчя, щелеп, шиї та кінцівок.

"Одразу після цього начальник цеху з метою приховування травми на виробництві заводським автобусом доставив постраждалого до Стрийської центральної районної лікарні при тому, що біля самого заводу є залізнична лікарня і поліклініка для надання медичної допомоги. Після цього начальник цеху домовився з лікарем Стрийської ЦРЛ про те, щоб постраждалого працівника не госпіталізовували, правоохоронців про цей інцидент не повідомляли, а в медичну документацію внесли запис про те, що чоловік отримав ушкодження вдома при падінні в підвал, – зазначається у рішенні суду.

Відтак замість госпіталізації після надання первинної медичної допомоги чоловіка відправили додому. Згодом він впродовж 22 днів пройшов курс лікування, а коли повернувся на роботу, довідався, що на заводі приховали факт аварії, а всім працівникам заборонили про це говорити. Тоді він звернувся до прокурора, після чого на заводі таки провели розслідування нещасного випадку, за підсумками якого директора заводу оштрафували на 170 грн., а дії начальника цеху та майстра цеху під час аварії визнали неправомірними.

Зважаючи на це, чоловік подав позов про відшкодування витрачених на лікування коштів та додатково 600 тис. грн. моральної компенсації. Травмованому довелося продати автомобіль і витратити кошти, які відклали для проведення весілля, на лікування. Водночас представники самого заводу на судовому засіданні наполягали, що електрозварювальник сам винен у нещасному випадку, оскільки не дбав про особисту безпеку.

Суд задовольнив позов, хоч і зменшив до 50 тис. грн. суму моральної компенсації, яку керівництво заводу має сплатити колишньому працівнику. Окрім цього йому мають виплатити ще 32 тис. грн., витрачених на лікування.

Додамо, що у грудні 2017 року на цьому ж заводі внаслідок нещасного випадку загинув 61-річний працівник, який розпилював металеву бочку з невстановленою рідиною.


Рабочий стрыйского завода отсудил ₴ 82 тыс. ща попытку скрыть несчастный случай. Травмированный в результате взрыва мужчина обнаружил, что работникам завода запретили рассказывать об этом случае. Об этом сообщает ZAXID.NET

Работник Стрыйского вагоноремонтного завода отсудил у руководства более 82 тыс. грн. за попытку скрыть несчастный случай, произошедший на работе. В опубликованном 30 января решении Стрыйского горрайонного суда указано, что после лечения полученных на заводе травм мужчина обнаружил, что его руководство не собирается возмещать расходы и всячески замалчивает этот инцидент.

Несчастный случай с мужчиной произошел еще в июле 2014 года. Тогда он работал электросварщиком и испытывал на заводе запасной ресивер (резервуар для хранения под давлением пара или газов). Около 9:30 резервуар разорвался, в результате чего мужчину отбросило ударной волной на землю. От взрыва он потерял сознание и получил тяжелые травмы лица, челюстей, шеи и конечностей.

"Сразу после этого начальник цеха с целью сокрытия травмы на производстве заводским автобусом доставил пострадавшего в Стрыйскую центральную районную больницу при том, что у самого завода есть железнодорожная больница и поликлиника для оказания медицинской помощи. После этого начальник цеха договорился с врачом Стрыйской ЦРБ о том, чтобы пострадавшего работника не госпитализировали, правоохранителям об инциденте не сообщали, а в медицинскую документацию внесли запись о том, что человек получил повреждения дома при падении в подвал", - говорится в решении суда.

Поэтому вместо госпитализации после оказания первичной медицинской помощи мужчину отправили домой. Впоследствии он в течение 22 дней прошел курс лечения, а когда вернулся на работу, узнал, что на заводе скрыли факт аварии, а всем работникам запретили об этом говорить. Тогда он обратился к прокурору, после чего на заводе таки провели расследование несчастного случая, по итогам которого директора завода оштрафовали на 170 грн., а действия начальника цеха и мастера цеха во время аварии признали неправомерными.

Тогда мужчина подал иск о возмещении затраченных на лечение средств и дополнительно 600 тыс. грн. моральной компенсации. Травмированному пришлось продать автомобиль и потратить средства, которые отложил для проведения свадьбы, на лечение. В то же время представители самого завода на судебном заседании настаивали, что электросварщик сам виноват в несчастном случае, поскольку не заботился о личной безопасности.

Суд удовлетворил иск, хотя и уменьшил до 50 тыс. грн. сумму моральной компенсации, которую руководство завода должно заплатить бывшему работнику. Кроме этого ему должны выплатить еще 32 тыс. грн., потраченных на лечение.

Добавим, что в декабре 2017 года на этом же заводе в результате несчастного случая погиб 61-летний работник, который распиливал металлическую бочку с неустановленным жидкостью.